Pretoria

R4vi from London, UK, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Pretoria, ook wel bekend als Tshwane, is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en een parel vol geschiedenis, cultuur en prachtige landschappen. Met een mix van moderne stedelijkheid en traditionele Afrikaanse invloeden, biedt Pretoria bezoekers een unieke ervaring van Zuid-Afrika. In deze gids nemen we u mee op een ontdekkingstocht door de vele bezienswaardigheden, de cultuur en de fascinerende geschiedenis van Pretoria.

Bezienswaardigheden

Union Buildings: Dit indrukwekkende complex van gebouwen is de zetel van de regering en biedt een adembenemend uitzicht op de stad. De prachtige tuinen zijn ideaal voor een picknick en staan bekend om de monumentale standbeelden van Zuid-Afrikaanse iconen, zoals Nelson Mandela.

Voortrekker Monument: Dit monument, opgericht ter ere van de Voortrekkers die in de 19e eeuw van de Kaapkolonie naar het binnenland van Zuid-Afrika trokken, is een symbool van nationale trots. Het is tevens omringd door een natuurreservaat, perfect voor wandelingen.

Pretoria National Botanic Garden: Deze tuin is een oase van rust in de stad, met een verscheidenheid aan inheemse planten en prachtige picknickplaatsen.

Cultuur en Geschiedenis

National Cultural History Museum: Hier krijgt u een uitgebreid overzicht van de rijke culturele geschiedenis van Zuid-Afrika, van prehistorische tijden tot het heden.

Freedom Park: Een plaats van reflectie en herinnering aan degenen die gevochten hebben voor vrijheid en gelijkheid in Zuid-Afrika. De centrale ‘Wall of Names’ toont de namen van hen die hun leven gaven tijdens de anti-apartheidsstrijd.

Winkelen en Uitgaan

Menlyn Park Shopping Centre: Een van de grootste winkelcentra in Afrika, Menlyn biedt een scala aan winkels, eetgelegenheden en entertainmentopties.

Hatfield: Dit is een levendige studentenwijk met talrijke cafés, bars en nachtclubs. Het is een ideale plek om het nachtleven van Pretoria te ervaren.

Natuur en Outdoor Activiteiten

Rietvlei Nature Reserve: Dit reservaat is een paradijs voor natuurliefhebbers. Hier kunt u de Zuid-Afrikaanse fauna in haar natuurlijke habitat bewonderen, waaronder antilopen, buffels, cheeta’s en witte neushoorns.

Magaliesberg: Op slechts een uur rijden van Pretoria, is dit gebied ideaal voor trektochten, klimmen, vogelspotten en andere outdoor activiteiten.

Cultuur en Bevolking van Pretoria

Demografie

De bevolking van Pretoria is een levendige mix van culturen, talen en etniciteiten, wat de stad haar unieke karakter geeft. Hier vindt u de traditionele Afrikaanse culturen naast de invloeden van Europese kolonisatoren, Indiase immigranten en andere Afrikaanse naties. De stad herbergt ook een groot aantal studenten, vanwege de aanwezigheid van enkele van de meest prestigieuze universiteiten van Zuid-Afrika, waaronder de Universiteit van Pretoria en de Universiteit van Zuid-Afrika. Deze mix van culturen is duidelijk zichtbaar in de verschillende wijken van Pretoria, van het kosmopolitische Brooklyn tot de traditionele townships als Atteridgeville.

Talen

Zuid-Afrika erkent 11 officiële talen, en in Pretoria is dit niet anders. Hier hoort u een mix van talen zoals Zulu, Afrikaans, Engels, Sotho en Tswana. Hoewel Engels algemeen wordt gebruikt voor zakelijke en administratieve doeleinden, vindt u in Pretoria een rijkdom aan talen die de diversiteit van de stad weerspiegelen.

Cultuur

In Pretoria kunt u een scala aan culturele ervaringen vinden, van traditionele Zuid-Afrikaanse muziek en dans tot moderne kunst en theater. Festivals zoals het jaarlijkse Pretoria ARTS Festival en de Jacaranda Music Festival trekken lokale en internationale artiesten en liefhebbers van kunst en cultuur.

Een van de meest zichtbare tekenen van de lokale cultuur zijn de prachtige jacarandabomen die in oktober en november de straten van de stad paars kleuren. Deze bomen zijn zo prominent aanwezig in Pretoria dat het ook wel bekend staat als de ‘Jacaranda City’.

Het lokale voedsel is een andere manier om de cultuur van Pretoria te ervaren. Probeer traditionele gerechten in lokale restaurants of bij straatverkopers voor een authentieke ervaring.

Sport

Sport speelt een belangrijke rol in het leven van de inwoners van Pretoria. De stad is de thuisbasis van de Blue Bulls rugbyclub, een van de meest succesvolle teams in het Zuid-Afrikaanse rugby. Cricket en voetbal zijn ook erg populair, met teams zoals de Titans cricketclub en Mamelodi Sundowns voetbalclub die in de stad gevestigd zijn.

In deze stad, rijk aan cultuur en diversiteit, kunt u echt de Zuid-Afrikaanse slogan ‘Eenheid in Verscheidenheid’ ervaren. Van zijn kleurrijke culturele festivals tot zijn levendige sportcultuur, Pretoria biedt een authentiek inzicht in de Zuid-Afrikaanse manier van leven.

Geschiedenis van Pretoria

Vroege Geschiedenis

Voordat de eerste Europeanen arriveerden, was het gebied dat nu Pretoria is, bewoond door de Ndebele en Tswana-volkeren. De komst van de Voortrekkers, Nederlandse kolonisten die vanuit de Kaapkolonie naar het binnenland trokken, veranderde echter de dynamiek van de regio.

Stichting van Pretoria

De stad Pretoria werd in 1855 gesticht door Marthinus Pretorius, een Voortrekkerleider. Hij noemde de stad naar zijn vader, Andries Pretorius, een held uit de Slag bij Bloedrivier waar de Voortrekkers een overwinning behaalden op de Zulu’s. Pretoria werd al snel een belangrijk centrum in de Transvaal, een van de Boerenrepublieken, en werd in 1860 tot hoofdstad uitgeroepen.

Britse koloniale periode en de Anglo-Boerenoorlog

Aan het einde van de 19e eeuw annexeerde het Britse Rijk de Transvaal, wat leidde tot conflicten met de Boeren, bekend als de Eerste en Tweede Boerenoorlog. Hoewel de Boeren aanvankelijk succesvol waren, veroverden de Britten uiteindelijk Pretoria in 1900. De vrede werd hersteld met de Vrede van Vereeniging in 1902, en Transvaal werd een kolonie van het Britse Rijk.

Apartheidstijdperk

In de tweede helft van de 20e eeuw speelde Pretoria een belangrijke rol in de apartheidspolitiek van Zuid-Afrika. Het was de administratieve hoofdstad van het land en veel van de beleidsbeslissingen en wetten die de apartheid ondersteunden, werden hier genomen. Ondanks hevig verzet en protesten, waaronder de beruchte studentenopstand in 1976 in nabijgelegen Soweto, bleef de apartheid tot de vroege jaren ’90 een overheersende factor in Pretoria.

Post-apartheid en het moderne Pretoria

Na de val van de apartheid in 1994, onderging Pretoria, net als de rest van Zuid-Afrika, aanzienlijke veranderingen. Nelson Mandela werd ingehuldigd als de eerste zwarte president van Zuid-Afrika in de Union Buildings in Pretoria, wat een nieuw tijdperk voor het land inluidde.

In 2000 onderging Pretoria nog een verandering toen de stad officieel werd hernoemd naar Tshwane, een naam afkomstig van de Tswana-taal, hoewel Pretoria nog steeds vaak wordt gebruikt.

Vandaag de dag is Pretoria een stad die haar verleden respecteert, maar zich ook op de toekomst richt, een levendige en diverse stad die blijft groeien en zich ontwikkelen. Het blijft een belangrijk administratief centrum, als zetel van de regering, en is ook een belangrijk onderwijs- en industriecentrum.

Meer Reizen naar Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika, Eswatini & Lesotho

Groepsreis

€ 2783

Ga mee op een onvergetelijke rondreis door Zuid-Afrika, eSwatini en Lesotho. In 22 dagen verken je de pracht van deze drie landen. Ontdek de wildernis ...

Plaats een reactie